недеља, 24. јул 2011.

ПРИЧА ОД СВУДА ВИДЉИВА


Градимир Стојковић: ЈА КАО ТИ... 
(у најави: ЕВРО-ЂУНТИ, Београд, 2011.)


   Кратки роман Градимира Стојковића Ја као ти, добро одабраним, загонетним, тајанственим, насловом одмах привлачи пажњу и буди одувек поспану читалачку  радозналост.
   Aко је тај читалац дете по читању ће свакако закључити: ово је прича за мене и за моје другове. У случају да је одрастао рећи ће: ово је очигледно прича за децу и за  родитеље. А ако је још и школски педагог или психолог свему реченом ће додати: ова прича је тачна слика наше школске и свеколике друштвене  свакодневице. И гле чуда - сви су у праву!
     Градимир Стојковић је избором теме, динамичном причом, пуном обрта и изненађења, а посебно говорним језиком данашње деце успео да, у привидно за живот мање битном, открије за живот најбитније. То могу само ретки и најбољи приповедачи.
   При томе му нису стране велике приповедачке теме као што су: подељена породица, брачни неспоразуми, неостварени младалачки снови, прерано истрошена љубав и љубав која се тек рађа, школа која је све мање од онога што би требала да је, коцкарнице  и  игре на срећу које су ту да не би нигде биле и пријатељство без којега ништа није оно што  мислимо да јесте, само су вешто и зналачки постављен оквир, рам унутар којега се рађа прича о одрастању. Њени главни јунаци су деца. Она из поглавља у поглавље, из реченице у реченицу расту и непрекидно откривају себе у великом свету. Али, нажалост, тај велики свет, занет самим собом, не открива њих. Болна и болно поновљива тачност наше стварности.
   Градимир Стојковић се, у свему томе, не поставља као њен критичар, а још мање као строги судија. Напротив, он се задовољава тиме што је види очима дететаА то су, као што је свима одувек познато, једине очи од којих се ништа не може сакритиИ сада следи  оно што је у овој причи најлепше. Писац те тачне, најтачније очи не задржава само за себе. Он их радосно и несебично дарује својим читаоцима. При томе је од мање важности да ли су они за све збуњујући близанци, било која друга деца, одрасли људи, директори, педагози или психолози.
   И гледајући кроз те очи јасно се може видети да је живот оно што верујемо да јесте. Лепота која трајеУ њој за свакога има довољно места.
   Само га треба потражити.

Милоје Радовић

Нема коментара:

Постави коментар